Eşsiz tabiatı, farklı ekosistemleri, muhteşem biyolojik çeşitliliği ile dört milyona yakın bitki ve hayvan türünün barındığı, samba ve futboluyla meşhur Brezilya, dünyanın en zengin kültürlerinden ve renkli ülkelerinden biridir.Hindistan’a gitmek için yola çıkan ve rotasını şaşıran Portekizli bir denizci olan Pedro Alveras Carbal isimli denizcinin Güney Amerika’yı keşfi ile beraber Portekiz adına el koyduğu Brezilya’nın tarihi bu olay ile başlar. Daha sonraları İspanyollar tarafından ele geçirilen ülke, Portekiz ve İspanya’nın savaşları arasında uzun yıllar sömürge olarak varlığını sürdürür. Geleneklerinde eğlencenin ön planda olması ve hoşgörüyü en önemli değer olarak görmesi nedeniyle Brezilya halkı, sosyal yaşam içinde oldukça aktif ve renkli bir yapıdadır. Tropikal iklimin tadını sonuna kadar çıkabileceğiniz ülke sınırları içinde Amazon Ormanlarını barındırıyor olması nedeniyle adeta dünyanın ciğeri konumundadır.
Brezilya’nın Rio de Janairo şehrinde Kurtarıcı İsa heykeli şehrin sembollerinden olup Corcova Dağı üzerindedir. Heykel, 1.145 ton ağırlığında, 30 m boyunda olup, bir kaide üzerinde durur.
Ulusal anlamda Brezilya için bir mutfak kültüründen bahsetmek zordur. Tarih boyunca ülkeye gelen göçmenler kendi kültürlerine ait yemekleri ve besinleri bu topraklara taşımış ve ortaya karma bir mutfak kültürü çıkmıştır. Örneğin; Portekizliler balık, zeytinyağı, sarımsak gibi besinleri bu topraklara taşırken, Afrikalılar ise baharatlarını beraberinde getirmiş ve Brezilya topraklarında yetiştirmiştir.
Brezilya’da en çok tercih edilen ve haftada en az bir ailenin evinde pişen besin fasulyedir. Bunun dışında Brezilyalılar pirinç ve kurutulmuş eti de oldukça fazla tüketirler. Brezilya mutfağında deniz ürünleri de oldukça önemli bir yere sahipdir ve sadece yengeç ve karides ile bile yüzlerce çeşit yemek yapabilirler. Brezilya’da her cumartesi lokantalarda öğle yemeği olarak sunulan ve Brezilyalılar tarafından Cumartesi günleri yenmesi adet haline gelmiş olan bir göz atalım.
İçindekiler
- Meksika fasulyesi,
- Bir miktar yeşil soğan,
- 2 tane çarliston biber,
- 1 adet domates,
- 1 adet patates,
- 4 diş sarımsak,
- 1 çorba kaşığı tereyağı,
- 1 tutam kekik,
- Tuz
Hazırlanışı
1. Tereyağını bir tencereye alarak eritiyoruz ve sonrasında içine ince ince kıydığımız soğanı ve sarımsaklarımızı ekliyoruz. Küp şeklinde doğradığımız domates, biber ve patatesleri de tencereye ekliyoruz.
2. Kekik ve tuzu ilave ederek 15 dakika orta ateşte pişiriyoruz.
3. Daha önceden haşladığımız fasulyeleri 15 dakika sonrasında tencereye ilave ederek 15 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Dileyenler havuç ve sosis ilave edebilir. Bom Apetit!
Yorumlar